10 въпроса за Facebook рекламата и отговорите им


В тази статия ще разгледаме 10 от най-често задаваните въпроси свързани с платената реклама във Facebook.
 Ще се опитаме да обясним, защо успешните бизнеси инвестират във Facebook Ads и как ние можем да Ви бъдем полезни.

1.Какво е Фейсбук реклама?
Facebook не е това, което беше :)
Макар и леко шеговито, това е истина. Facebook е един от основните маркетинг канали  и остава най-широко разпространената социална платформа в днешно време, и ако решите да го пренебрегнете - ще загубите!

2. Има ли смисъл Фейсбук Рекламата?
Това е въпрос, който има еднозначен и категоричен отговор и той е : ДА! Вашите потенциални клиенти са в дигиталното пространство, а с помощта на FB рекламата  имате възможността да достигнете до хора, които дори не подозират за съществуването на вашия бизнес и да ги превърнете във ваши лоялни клиенти.

3. Колко струва поддържане на Фейсбук страница?
Всеки бизнес има своите специфики.  Цената за месечната поддръжка на вашата Фейсбук страница зависи от времето и усилията, които нашият FB маркетолог ще положи за нея, както и от Вашите изисквания и очаквания. Зависи също така и  от броя на постовете или броя на рекламните кампании, които ще има през месеца
 
4. Колко вида реклама има?
Фейсбук платформата предлага различни видове реклами, подходящи за всеки бизнес. Малка част от възможностите на платформата са следните видове:
    • Post Engagement или Ангажираност с публикацията
    • Video Ads / Рекламни видеа
    • Трафик – когато искаме да привлечем хората в нашия сайт, приложение, събитие във Facebook или разговор в Messenger.
    • Инсталиране на приложение -когато показваме рекламата си на хора, които най-вероятно ще изтеглят и се ангажират с приложението ни.

5. Какво е Бизнес мениджър?
Най-общо казано, това е платформа във Facebook, която позволява на хората, занимаващи се с реклама във фейсбук  да управляват няколко страници и рекламни акаунта от едно централно място, както и да създават различни видове рекламни кампании.

6. Какви са стъпките за да имам реклама във Фейсбук
На първо място трябва да създадете собствена бизнес страница, която ще представлява вас и вашия бизнес.
Трябва да създадете и активирате свой рекламен акаунт в бизнес мениджър платформата.
След това трябва да създадете рекламна кампания, като е добре тя да бъде с няколко ad-set-а, насочени към различните аудитории.

7. Какво е FB Pixel
За да бъде рекламата във Фейсбук  ефективна, е необходимо да можем да я измерим, както и да я насочим към правилната аудитория. Тук на помощ идва pixel-а на Фейсбук - парче код, което се помества в HTML файла на сайта и измерва важни показатели.

8. Колко е дневния бюджет за реклама във ФБ
Дневният бюджет за реклама във Facebook зависи бизнесът ви  и спецификата му. Рекламният бюджет се определя в зависимост от  резултатите, които бихте искате да постигнете, като е важно да споменем, че той не е постоянна константа, а може да варира в различните периоди. Консултацията с професионалист ще ви помогне да изготвите подходящата стратегия за развитие на вашия бизнес, както и ще ви помогне с  управлението на рекламните бюджети.

9. За какво се използва бутона Boost
Като начало бихме искали да Ви кажем кратко и ясно: НЕ ГО ИЗПОЛЗВАЙТЕ!
Буустът е форма на Facebook реклама, която улеснява и увеличава ангажираността с малко пари на публикация във Facebook и помага да се появи в новинарския поток. Но създаването на истинска рекламна кампания се извършва в бизнес мениджъра . Използвайки boost бутона ,  пропускате да се възползвате от фините инструменти на Фейсбук за таргетиране и насочване към аудиторията, която ще е ефективна за бизнеса ви.

10. Кога една реклама във Фейсбук е ефективна?
Въпреки че, няма еднозначен отговор, най-общо казано, една кампания  е ефективна тогава, когато изпълни своите предварително зададени цели цели. Те могат да бъдат различни и да са насочени в няколко посоки. Бихте могли да промотирате продукт или услуга, да искате да достигнете до по-широк кръг от потенциални клиенти, да привлечете нови последователи в страницата Ви, да накарате хората да се ангажират с предоставено от Вас съдържание в личният Ви блог-например.