Как да разберете дали вашият Facebook акаунт е бил хакнат

Като се има предвид колко данни добавяме към Facebook, по-важно от всякога е да сте сигурни, че поддържате сигурността на акаунта си. Въпреки това, дори и най-предпазливите потребители могат да имат хакнати акаунти. За щастие Facebook предлага няколко предпазни мерки, за да ви предпази от хакери.

Как да разберете дали вашият Facebook е хакнат, днес ни запознава MakeUseOf

 

1.Проверете за неразпознати влизания във Facebook

Facebook проследява всички устройства, които използвате за влизане във вашия акаунт. Обикновено те са вашият смартфон, таблет, лаптоп и - ако имате готин работодател - вашият офис компютър. 

 

 

Можете да накарате Facebook да ви изпрати известие, ако някой се опита да влезе в профила ви, като активирате функцията -заявка за вход от необичайно устройство или браузър.

 

 

За да настроите функцията, влезте във вашия акаунт във Facebook, щракнете върху малката стрелка в горния десен ъгъл на екрана и изберете Настройки> Настройки и поверителност  от менюто. След това в панела отляво на екрана кликнете върху Сигурност и влизане . Това е вторият елемент в списъка.

 

Сега трябва да превъртите надолу до Настройване на допълнителна защита> Получаване на сигнали за неразпознати влизания . Щракнете върху Редактиране, за да видите опциите си.

 

Можете да поискате известие на смартфон, известие по имейл или и двете. Поставете отметки в квадратчетата до избора си. Когато сте готови, кликнете върху Запазване на промените .

 

Важно е да се отбележи, че тази функция не блокира опита за влизане; просто ви информира, че влизането е станало.

2.Погледнете всички местоположения от които е влизано във вашия акаунт

Дори да не сте настроили известия за неразпознати или необичайни влизания, все пак е възможно да видите доказателства за това, че някой е хакнал вашия акаунт във Facebook. Можете да проверите списък с активните си сесии във Facebook и да видите пълна история на скорошната си активност.

 

За да проверите местоположението, където е осъществен достъп до вашия акаунт, трябва още веднъж да кликнете върху малката стрелка в горния десен ъгъл на началния екран на Facebook и да изберете Настройки> Настройки и поверителност от падащото меню. В левия панел изберете Сигурност и вход . След това превъртете надолу до Къде сте влезли .

 

Ще видите всички активни и скорошни сесии във Facebook. Сесиите, които понастоящем са активни, ще имат индикатор Активно сега до името на устройството / браузъра.

 

За всяка сесия можете да видите вида на устройството, местоположението и датата. Ако видите сесия, която не разпознавате, щракнете върху трите вертикални точки до името на сесията и изберете Not You> Secure Account . Facebook ще ви преведе през различните опции, които предлага, за да направи акаунта ви по-сигурен.

 

Трябва да имате предвид, че този списък се базира на вашия IP адрес, така че местоположението може да не е напълно точно. Но внимавайте за странни местоположения или устройства, които не могат да бъдат обяснени от вашата VPN.

 

За да затворите всички активни сесии, можете да изберете Изход от всички сесии в долната част на списъка. Ако предприемете тази стъпка, е добре веднага да смените паролата си и да активирате двуфакторно удостоверяване . Това ще попречи на хакерите, които знаят вашата парола, да си възвърнат достъпа до вашия акаунт.

 

Излизането от всички сесии също може да бъде редовно действие, което предприемате от време на време, за да защитите акаунта си и да излезете от устройства, които вече не използвате.3.Необичайни признаци, че вашият Facebook е бил хакнат

Не забравяйте, че хакването не означава непременно, че някой има достъп до вашите идентификационни данни. В крайна сметка може да сте оставили акаунта си влязъл в публичен компютър.

 

Ако някой е имал достъп до вашия акаунт, може да видите някои необичайни сигнали, на които да обърнете внимание:

  • Променени ли са личните ви данни (име, рожден ден, местоположение, работодател и др.)?

  • Сега приятели ли сте с хора, които не познавате?

  • Изпратени ли са съобщения от вашия акаунт без ваше знание?

  • Виждали ли сте необичайни публикации във вашата хронология?

  •  

Ако видите тези знаци, трябва да предприемете стъпки, за да защитите акаунта си.

 

4.Уведомете незабавно Facebook

Ако един от инструментите, които обсъдихме в тази статия, ви кара да мислите, че някой е компрометирал вашия акаунт във Facebook, едно от нещата, които трябва да направите, когато вашият Facebook е бил хакнат, е да уведомите незабавно Facebook.

 

За щастие Facebook вече предлага специален инструмент за докладване на хакнат акаунт. Трябва да отворите facebook.com/hacked и да кажете на Facebook защо смятате, че акаунтът ви е компрометиран. Четирите възможности за избор са:

  • Видях публикация, съобщение или събитие в профила си, което не съм създал.

  • Някой друг влезе в моя акаунт без моето разрешение.

  • Намерих акаунт, който използва моето име или снимки.

  • Хората могат да виждат неща в моя акаунт, които мислех за частни.

  •  

Само първите две ви водят през въпросника за сигурност на вътрешния акаунт на Facebook. Останалите ви отвеждат на информационни страници за поверителност и плагиатство.